Kas yra franšizė?

Franšizė – tai verslo tipas pasižymintis tuo, jog juridinis asmuo gali vykdyti tam tikrą veiklą, įsigijęs leidimą iš jau egzistuojančios įmonės (prekinio ženklo).

Toks verslo steigimo modelis yra paremtas glaustu bendradarbiavimu tarp žmogaus kuris nori įsteigti sėkmingą savo verslą ir kitos šalies jau vykdančios pelningą veiklą.

Lietuvoje franšižės verslai taip pat nėra svetimi. Galima sakyti, jog į mūsų šalį tokiu būdu atkeliavo nemažai pasaulinio žinomumo prekinių ženklų. Tokią tendenciją ypač galime pastebėti maisto pramonėje, kur pastaruoju metu itin padaugėjo greisto maisto restoranų.

Šiame straipsnyje mes trumpai aptarsime fransižės verslo modelį ir pagrindinius aspektus.

Galvojate apie naujos įmonės steigimą? Įmonės steigimas patogiomis sąlygomis.

Kaip įsigyti franšizę ir kokios kainos galima tikėtis?

Jei planuojate įsigyti teisę steigti verslą franšizės būdu, pirmas dalykas kurį reikėtų padaryti tai nusistatyti kokia veiklos kryptis jūs domina ir numatyti savo auditoriją į kurią jūs orientuositės versle.

Kartu čia svarbu ir įvertinti tą prekinį ženklą kuris jus domina. Paklauskite savęs apie tai ar šis prekinis ženklas yra gerai pažįstamas Lietuvoje ir tame mieste kur jūs ruošiatės atsidaryti bei atsižvelkite į tai ar prekinis ženklas reprezentuoja tą veiklą kuria jūs norite užsiimti.

Kalbant apie įsigijimo sąlygas, verta pabrėžti, jog kiekviena franšižė yra įsigijama visiškai kitokiomis sąlygomis, todėl reikėtų tinkamai pasidomėti ar jums iš tiesų apsimokės tai atlikti.

Ne paslaptis, jog viena iš populiariausių franšizių Lietuvoje yra McDonalds greito maisto restoranai.

Jos įsigijimo sąlygos, kaip pavyzdys yra tokios:

Kaip matyti, įsigyti šią franšizę ir steigti jos restoranus yra tikrai ne kiekvienam verslininkui. Apart įsigijamos licencijos, čia reikia nemažos sumos atidėtos būtent verslui (likvidus kapitalas), na o kur dar kalba apie investicijas iš jūsų pusės – darbuotojų samdymas, įranga, patalpos ir t.t.

Tiesa, galima sakyti, jog iškeldami tokias sąlygas, toks pasaulinis ženklas kaip McDonalds užsitikrina tai, jog kiekvienas asmuo įsigijęs jų frančizės teisę yra rimtai nusiteikęs plėsti verslą vystyti įmonės veiklą.

Būtent likvidaus kapitalo barjeras čia yra itin reikšmingas. Dauguma frančizių (įskaitant į McDonalds) reikalauja nemažos pinigų sumos kuri bus panaudota įrenginėti ir plėsti verslą.

Pardavėjus gali atbaidyti tas atvejis jei reikalingo kapitalo dydis yra surinktas ne pinigais, o turtu ar paskola. Jie net gali neparduoti franšizės.

Kitos svarbios sąlygos ir jūsų reikalavimai

Apart įsigijimo reikalų, dar reikėtų atkreipti dėmesį ir kitus dalykus.

Paprastai kai kurie prekiniai ženklai turės ir tam tikrą mėnesinį mokestį už tai, jog jūs savo versle naudosite prekinį ženklą. Atkreipkite dėmesį ar pasirašant sutartį yra numatyta sąlyga franšizės pardavėjui mokėti procentinę dalį nuo gauto pelno.

Svarbu nepamiršti, jog jūs kaip pirkėjas taip pat turite reikalauti savų sąlygų sutartyje ir būtinai jas dokumente įforminti susitarus su pardavėju. Tai reiškia, jog galite derinti pirkimo procesą ir pagal tai, kas jums bus naudinga.

Papildomai reikėtų pasidomėti ir sutartyje apibrėžti kuriam laikui jums yra suteikiama teisės naudotis tam tikru pardavėjo prekiniu ženklu. Įprastai yra mokama už neribotą jo naudojimą, tačiau privalote tuo įsitikinti.

Galiausiai jūs turite teisę pilnai visko išsiklausinėti pardavėjo apie perkamos franšizės ypatybes. Tai gali būti bet kokia informacija susijusi su klientais, gamyba, veiklos vykdymo principais ir t.t. Klauskite drąsiai, konkrečiai ir išsamiai.

Pabaigai

Straipsnyje trumpai aptarėme tai kas yra franšizė ir kokios sąlygomis ji yra perkama. Šis verslo modelis gali būti puikus sprendimas norint steigti pelningą verslą paremtą jau esamo ženklo žinomumu, tiesa jam neretai reikia nemažai finansinių išteklių.